Днес ще се опитаме да изтръгнем от бездната на забравата edna забележителна

...
Днес ще се опитаме да изтръгнем от бездната на забравата edna забележителна
Коментари Харесай

Любовницата на Чарлз Дикенс - безпътицата на невидимата жена и дилемата на семейния мъж

Днес ще се опитаме да изтръгнем от бездната на забравата edna забележителна жена, която като че ли остава в сянката на един безумно надарен мъж. Без да опетняваме историята с ненужно страхопочитание, тринайсетгодишната загадка обич сред младата актриса и зрелия белетрист е нещо толкоз красиво и разрушително, че не може да ни остави равнодушни.

Но дано стартираме изначало.

Независимо от положителния имидж и високите литературни върхове, които покорява, викторианският създател има абсурден любовен живот.

Годината е 1857-ма. Чарлз Дикенс се среща с младата актриса Елън Тернан. По това време е един от най-известните мъже в Англия през поселдните две десетилетия. Феновете му жадно гълтам романите " Оливър Туист " и " Коледна ария "  и го възприемат като консервативен семеен вид, чийто триумф се дължи на твърдоглав труд, морална доброжелателност към брачната половинка си и към огромното му семейство.

Но истината, както в доста други истории, се оказва надалеч по-сложна. В рамките на една година сред Дикенс и 18-годишната Тернан (която всички познават като Нели) ще избухне всепоглъщаща и изпепеляваща пристрастеност, която ще съсипе брака му и ще го съпътства до последния му ден. 

► 

 чарлз дикенс Getty

Следвайки пристрастеността си към театъра и актьорското майсторство, Дикенс има принос в аматьорска режисура на приятеля си Уилки Колинс през лятото на 1857-ма. И по този начин, по стичане на обстоятелствата се появява Фани Тернан, упешна актриса с участия в Англия, Ирландия, Шотландия, Съединени американски щати, и две от трите ѝ дъщери - Мария и Нели. 

Нели се занимава с актьорско майсторство от дребна, само че е постоянно в сянката на по-голямата си сестра, която е оповестена за " знамение ". В книгата " Невидимата жена " на Клеър Томалин русокосата и синеока Нели е разказана по този начин:

" Всичко, обвързвано с нея, излъчва непорочност и накърнимост. В своите спретнати дребни роклички и бижута тя като че ли бе излязла от приказка. "

Тя е харизматична, умна и надарена, а той я боготвори. Поне към този момент.

 чарлз дикенс Getty

Според наличието на писмата, които изпраща, доникъде на 50-те години на 19 век Дикенс към този момент е мощно наскърбен и разочарован от брачния си живот. След раждането на петото му дете написа в дневника си, че не желае да има повече деца. В животът, за жалост, не всичко се случва по проект - двамата с Катрин стават родители на цели 10 деца. Твърди се, че след раждането на последното дете спалнята им е разграничена на две елементи от библиотека.

За да се оправи с неудоветворението си от брака, първо стартира да написа до Мария Биднел, първата му обич, която ухажва неуспешно преди да срещне актуалната му брачна половинка. Когато обаче се срещат онлайн, тя не съумява да оправдае сантименталните му високи упования. По-късно той споделя в друго писмо, че тя е станала " извънредно дебела ". 
 Най-хубавите цитати за любовта от книгите  Най-хубавите цитати за любовта от книгите  Най-хубавите цитати за любовта от книгите  Най-хубавите цитати за любовта от книгите
След като среща Нели, нещата бързо се утежняват сред писателя и Катрин. Разделят се през 1858-ма.Твърди се, че научава за другата жена в живота му поради нещастно объркване - гривна, подарък за Нели, идва на нейния адрес.

Дикенс употребява бащиното си право на семостоятелно настойничество, с цел да прекъсне контакта сред нея и по-малките им деца, и популяризира клюки, че има психологично разстройство. По-малката сестра на Картин, Джорджина Хогарт, която от дълго време живее със фамилията, застава на страната на Дикенс с изказванието, че майката е пренебгрегвала редовно децата си. В резултат на всичко това девет от децата остават при татко им, а най-големият син продължава да живее с нея.

И до момента в който се носят клюки, че Дикенс е изоставил жена си поради по-млада хубавица (и даже има непростима любовта спекулация с Джорджина, която се води негова роднина), романистът се пробва а овладее вредите и продължава да твърди, че с жена му поддържат хармонични другарски взаимоотношения. Част от обръщението му в Times гласи:

" До известна степен тази неволя е породена от неправилни усещания, най-много подправени, чудовищни и жестоки. "

 чарлз дикенс Getty

През 2012-та година се появява писмо, от дълго време изгубено, което удостоверява отношението на Дикенс към Катрин в края на брака им, както и желанието му да се измъкне от сутиацията и да продължи напред. В него той инструктира юриста си да ѝ предоставя 600 паунда годишно (еквивалентно на 25 000 паунда днес).Биографът Майкъл Слейтър споделя за Telegraph:

" Тонът не писмото е на човек, който обезверено желае да завърши процеса по развода допустимо най-бързо, каквото и да му коства това. Всичко това му сътвори неприятна реклама и явно бракът за него бе нещо отвратително. "

И по този начин, клюките около бракоразводните процеси замират с помощта на решителните старания на Дикенс да скрие възходящото значение на Нели в живота му. През 1859-та тя се реалокира в лондонската градска къща, закупена на имената на сестрите ѝ, евентуално от Дикенс. Скоро се отдръпва от актьорството и остава значително изолирана. Примирението е следващото доказателство за неналичието на бащина фигура в живота ѝ, от която обезверено се нуждае - по това време Дикенс е по средата на 40-те си години, а татко ѝ, също артист, умира в лудница, когато е млада.

► 

 чарлз дикенс Getty

През 60-те години на XIX век писателската му кариера процъфтява, раждат се приказките " A Tale of Two Cities " и  " Great Expectations and Our Mutual Friend ", а Нели изцяло изчезва от публичния взор. Според Томалин доказателствата сочат, че през този интервал се открива във Франция и може да е родила дете между 1862 и 1863-та година, само че това дете евентуално е умряло още в ранна възраст.

Когато се завръща в Англия през 1865-та, Дикенс я настанява във фамилната си къща в малко градче отвън Лондон, където я посещава, когато не е ангажиран с работата си.

Прикритите препратки на Дикенс към персоналното му злощастие в кореспонденциите му в последните дни на живота му карат Томалин да допусна, че Нели не е била удовлетворена от живота си като доста по-младата загадка държанка на популярен човек, даже да е финансово (и емоционално) задоволена. Въпреки всичко те остават дружно до деня на гибелта на писателя, през 1870-та, когато си отива на 58-годишна възраст.

 чарлз дикенс Getty

Дори след гибелта му никой не схваща за тяхната спекулация. Джорджина носи отговорност за наследството на своя зет и за запазването на тайната му. Това оказва помощ на Нели да стартира нов живот след гибелта на Дикенс, да отстрани 10 години от живота си и да се омъжи за много по-млад паралия, Джордж Уортън Робинсън, с който имат две деца. 

Нели и Дикенс унищожават всякакво доказателство за преписка посред им и въпреки слуховете да се появяват още веднъж през 1890-те, съществени доводи за връзката им излизат нескрито чак след гибелта ѝ през 1914-та. Дъщерята на Дикенс Кейти доверява истината за раздялата на родителите си с другарка, Гладис Стори, която разгласява книгата си " Дикенс и щерка " през 1939-та след гибелта на Кейти и всички деца на Дикенс.

Докато някои историци не престават да изследват връзката сред Дикенс и Нели Тернан през 50-те години и по-късно, други настойчиво не престават да настояват, че всичко е платонично или е артикул на краткотрайно въодушевление. С публикуването на книгата на Томалин през 1990-та и нейната екранизация през 2013-та, историята още веднъж притегля светлината на прожекторите, разкривайки какво се крие в сърцето на един от най-емблематичните мъже на Викторианската ера.

► 

 чарлз дикенс Getty

„ Невидимата жена. Историята на Нели Търнан и Чарлс Дикенс “ на Клеър Томалин  е увенчана с набор от награди за достижение в региона на биографичния род.

Книгата е екранизирана от Ралф Файнс през 2013 година, има две актьорски номинации за Британските самостоятелни кино награди, както и номинации за „ Оскар “ и БАФТА за костюми.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР